Llavors lliures!!!

Guindilla republicana

Varietat tradicional, llavor tradicional, llavor local o autòctona. Tot són noms per a definir una llavor que essencialment és una llavor lliure, una llavor que s’escapa de les garres de la indústria, una llavor feta per camperoles i camperols.

En aquesta lluita per la Sobirania alimentària el tema de les llavors és una qüestió fonamental. Com a punt de partida si conservem la nostra sobirania sobre les llavors podrem tirar endavant amb la sobirania sobre els nostres aliments, és una tasca que solament es pot fer conreant i multiplicant les nostres pròpies llavors que donem e intercanviem amb altres companyes camperoles.

La llavor lliure és una llavor que no te amo, que pertany a la comunitat camperola. A banda de ser lliure conserva unes característiques molt interessants.

Avantatges de la llavor lliure

És una llavor que conserva una gran potència genètica que li permet estar millor adaptada. Diguem-ne que conserva la capacitat d’adaptació. A partir d’una llavor lliure puc crear més varietats lliures adaptades a altres condicions ambientals. Les varietats convencionals estan minvades d’aquestes capacitats, tenen escasa capacitat d’adaptació i en molts casos són estèrils.

Actualment els aliments han perdut nutrients i una de les raons és haver abandonat la utilització de llavors lliures, millor adaptades als ecosistemes que són capaces de traure de la terra major quantitat de nutrients i sintetitzar-los.

Com es crea una llavor lliure

A partir d’una varietat silvestre obtindríem una llavor amb plenes capacitats d’adaptació, una varietat diversa genèticament. Tinga’m en conter que si estem parlant d’ecosistemes a més diversitat major equilibri, major potència. Aleshores amb aquesta llavor ja podem treballar, és una llavor oberta , podem treballar sobre ella per a adaptar-la al nostre territori i anar seleccionant característiques que ens interessen, com ara sabor, textura, olor, mida color, capacitat de conservació, etc.

Quan es produeix una fixació genètica de les característiques que hem seleccionat aleshores hem creat una varietat. Aquest procés és llarg, d’uns 30 anys.

Actualment la indústria ha fet que es perga el 50% de la diversitat cultivada perquè les característiques que es seleccionen han de veure amb criteris de rendibilitat econòmica. Per això les tomaques industrials no saben a res.

Les tomaques de varietats locals estan plenes de matisos organolèptics i ens ofereixen una diversitat plena de sensacions diferents.

Apostem per les llavors lliures

Un exemple clar són les tomaques. Solanum Lycopersicum és l’avantpassat de totes les varietats de tomaca cultivada actuals. No és increïble?

Tomaca quarentena, liguria, Xerri allargat i rosada de Castelló

Mireu, aquestes són algunes de les tomaques que hem cultivat enguany amb llavors cedides per l’associació “Llavors d’ací” (gràcies). D’eixe avantpassat comú s’han creat tota aquesta diversitat, gràcies a la potència genètica que conserva, i moltes més varietats es podrien crear. Açò amb les llavors amb copyrigth no passa.

Rave roig, fava de Bétera, safanòria morada, bleda d’Eslida, encisam mantegosa, nap de Crevillent, pésol de trencar, són algunes de les varietats que conrearem aquest hivern a l’Alqueria.

Salut i varietat

🙂

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s